En köttbaserad diet kräver mycket mer mark, vatten och energi att försörja den än en vegansk eller vegetarisk livsstil. På grund av denna miljöpåverkan blir fler och fler människor intresserade av växtbaserade måltider och proteiner. Idag visar vi vad effekten är av att ersätta dina köttbaserade måltider med Queal, baserat på användningen av jordbruksmark.
Varför vi tycker att det är viktigt.
”De nuvarande sätten för livsmedelsproduktion och konsumtion orsakar alldeles för mycket miljöpåverkan för att säkerställa en hållbar livsmedelsförsörjning i framtiden.”(Aiking, H.)
Det är just därför vi tror på en förändring i kost som rätt väg att gå. Ungefär 80% av världens jordbruksmark används för uppfödning av lantbruksdjur och därmed för produktion av animaliskt protein. Betesmark för idisslare står för 26 procent av världens isfria markyta, och över hela världen används cirka 100 miljoner hektar mark för att odla grödor för boskap. Eftersom nötkreatur behöver cirka 7 kilo spannmål för att ”producera” 1 kilo kött är det säkert att säga att det nuvarande matsystemet är ineffektivt. Genom att endast erbjuda vegetariska och veganska måltider vill vi bidra till ett effektivare livsmedelssystem. Mindre fokus på djur, mer fokus på miljöpåverkan.
Varför det är viktigt för dig.
Enligt grundarna av ”Impossible Foods and Beyond Meat” slår klimatfotavtrycket från animaliskt jordbruk det från varje bil, lastbil, buss, fartyg, flygplan och rymdraket sammanlagt. Om man inte massivt skär ner på animaliskt jordbruk kommer klimatmålen inte att kunna nås. Mer information om koldioxidutsläpp kommer att följa i nästa blogginlägg i denna serie.
Med utgångspunkt från en typisk diet och när det gäller produktion som helhet, använder en vegetarisk kost 2,5 gånger mindre mark. Fler och fler människor blir intresserade av en vegetarisk eller vegansk diet. I bara USA skedde en 600% ökning (från 1% till 6%) i veganska och växtbaserade dieter 2017. I Storbritannien är över 0,5 miljoner människor veganer idag – 20% av dem är mellan 16 och 24 år gamla. Goda nyheter, vegetarianism blomstrar. Men i jämförelse med till exempel Indien – där mellan 31 och 42 procent av befolkningen är vegetarian eller vegan – har vi fortfarande en lång väg att gå. En annan nackdel är att just dessa ”ursprungligen” vegetariska eller veganska länder – som råkar vara tidigare utvecklingsländer – nu genomgår en motrörelse. Människor blir rikare, vilket resulterar i att konsumera mer kött och animaliska produkter i allmänhet.
Sammantaget är ökningen av vegetarianism eller veganism en gradvis process. Men vad skulle hända om alla blev vegetarianer? Jämfört med en vegetarisk kost kräver en allätardiet (förutom mer mark) 14 gånger mer vatten och 10 gånger mer energi. För att kunna mata alla människor på vår planet år 2050 bör vi producera mer hållbart.
Att skära ner på kött helt, för att frigöra jordbruksmark, verkar inte vara den bästa lösningen. Viss mark, som nu används för bete, är inte lämplig för odling av grödor. Dessutom skulle bönder förmodligen bromsa sin avel för att klara av att släppa djur fria i naturen om alla plötsligt skulle sluta äta kött. Så medan vi å ena sidan borde stödja veganism och dessa internationella tillväxt, borde vi inte gå mot (mestadels) växtbaserade samhällen för fort. Lyckligtvis behöver den vegetariska/veganska livsstilen lite tid att anpassa sig och människor brukar inte bli veganer över en natt. De bör dock verkligen uppmuntras att göra en förändring.
Vad vi har åstadkommit hittills.
Denna förändring är vad vi står för, genom att bara tillhandahålla vegetariska och veganska måltider. Eftersom shakes ofta inte är vad du tänker på när det gäller kött och så vidare, märker de flesta av våra kunder inte ens att de är en del av en positiv hållbar förändring.
Vid denna tidpunkt har Queal-kunder tillsammans frigjort cirka 1 183 345 m2 jordbruksmark genom att ersätta sina köttbaserade måltider med Quealprodukter. Det är 237 fotbollsplaner, eller lite mer än den totala ytan i Hong Kong. På Queal-panelen kan du ta reda på hur mycket jordbruksmark du själv har frigjort. I framtiden kommer vi att arbeta med funktioner för att låta dig justera beräkningen baserat på din personliga kost jämfört med den genomsnittliga – mestadels köttbaserade – kosten.