Låt oss prata om havremjöl!

I den här bloggen kommer vi att berätta allt om en av våra huvudingredienser: fullkornshavremjöl.

Vad är det?

Fullkornshavremjöl är ett havregryn gjort av mycket finmalen fullkornshavre. Det kallas fullkorn eftersom havrekärnan fortfarande har ett intakt skal, grodd och frövita före malning, vilket innebär att inga fibrer eller annat näringsrikt värdefullt innehåll har tagits bort.

Jämfört med vanligt (vete) mjöl har havremjöl en hjärtligare, nötigare eller något jordigare smak. Dessutom tycker många människor att smaken av havregryn är lite sötare än vete.

Hur använder vi det?

Fullkornsmjöl är en mycket viktig ingrediens för oss, eftersom det är grunden för Queal Steady.

Varför använder vi det?

Först och främst: Havre är extremt näringsrikt. Det är ett av världens hälsosammaste korn. Havre, förutom sitt höga innehåll av så kallade “betaglukaner” (kostfibrer), innehåller många användbara vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Fibrerna i havre är mer lösliga än de som finns i andra korntyper, vilket betyder att de är mättande och du kommer att klara dig på dem under en längre tid. Dess främsta bidrag till matsmältningshälsa; fibrerna (särskilt betaglukanerna) i havre är förknippade med en rad andra fördelar. Exempelvis: De kan sänka kolesterolnivåer och tros orsaka en minskning av blodsocker och insulinnivåer, efter att du har konsumerat en måltid rik på kolhydrater.

En annan viktig orsak till att använda fullkornsmjöl som bas för våra shakes och havremål är att vi tyckte att det var den bästa formen av korn/kolhydrater, en av byggstenarna i en hälsosam måltid. Även om havre faktiskt också innehåller protein (mellan 11 till 17% av torrvikt för att vara exakt, och är faktiskt ett av de mest proteinrikare kornen) och omättade fettsyror, är huvuddelen (66%) kolhydrater.

Dessutom är havre en gröda som kan odlas på nästan vilken typ av jord som helst och – i de flesta fall – behöver ingen speciell typ av behandling eller tillförsel. Dessutom kan malning av havrekärnor till havremjöl göras enkelt. Därför är havre både en hållbar och ekonomiskt effektiv gröda, precis vad komplett mat handlar om.

Den sista huvudorsaken till att vi gillar att använda fullkornshavremjöl som bas är för dess användbarhet och smakanpassningsbarhet.

Var kommer det ifrån?

Havre odlas huvudsakligen i Nordamerika och Europa. Den havre vi använder är mestadels från Storbritannien – vi får dock en del från Finland – och bearbetas till mjöl i Tyskland. Precis som alla andra ingredienser vi använder är de fria från GMO. För att säkerställa att endast det bästa kvalitetsmjölet hamnar i våra shakes och havremål, håller vi högsta standard för mykotoxiner, tungmetaller, 3-MCPD, dioxiner och PCB, polycykliska aromatiska kolväten, färgämnen och bekämpningsmedel.

Allergener.

Gluten. Havre i sig innehåller inte gluten, men eftersom vår anläggning också arbetar med vete-produkter, är den havre vi använder inte helt glutenfri.