Hur Queal kan hjälpa dig att spara pengar.

Till skillnad från många andra livsmedel kommer Queal att ge dig noll matavfall. I den här bloggen kommer vi att förklara de ekonomiska effekterna av Queal kontra andra livsmedel. Vi kommer att prata om de pengar du kan spara och hur stort matavfallet (hemma) är just nu. Vi slutar med några tips för att förhindra matavfall.

Varför vi tycker att det är viktigt.

I genomsnitt slänger en person mat för ca 5000kr om året. Den främsta anledningen är att bäst före-datumet har gått ut. FN:s FAO uppskattar ungefär 105kg per capita i kastad mat per år. Detta är det matavfall som kastas bort av dig och mig, så här räknar vi inte ens med det matavfall som har inträffat tidigare.

För att ta en kort avflikare, uppgår det totala avfallet av mat till ungefär en tredjedel av det producerade livsmedlet. Detta är ungefär 1,3 miljarder ton matavfall. Det totala avfallet är lika med nästan $1 biljoner(!) årligen. För att uttrycka det i perspektiv, är det mer än den totala nederländska BNP ($800 miljarder), eller värdet av företaget Apple.

Varför det är viktigt för dig.

Vi talade tidigare om Queals miljöpåverkan och vi anser att Queal kan vara mycket mer hållbart än många av de livsmedelsval vi har tillgängliga idag. Men vi tror att Queal inte bara sparar miljön, det hjälper dig att spara pengar.

Om du bara skulle äta Queal, och om vi tar den genomsnittliga mängden mat som kastas bort, skulle du spara €490, – bara genom att inte kasta bort mat (utan att ta hänsyn till om Queal är billigare eller dyrare än vad du äter just nu).

Detta skulle motsvara ett värde på €1,32 i mat som inte kastas bort (Queal kostar mellan €7 och €8,50 per dag). Om din matkostnad var ungefär samma innan, skulle du spara runt 15–19% per dag. Om du bara äter Queal en gång per dag, på vardagar, skulle du spara €0,44 per måltid/dag eller €110 per år.

Vad du kan göra för att minska matavfall.

Vi hoppas att den här bloggen har kunnat lyfta fram hur Queal sparar pengar genom att inte behöva kasta bort mat. Från Queals årliga undersökning vet vi att de flesta av er inte bara äter Queal (medelvärdet är 9 måltider per vecka). Så här är några tips för matavfall:

  • Köp bara vad du behöver, så handla oftare. Människor överskattar vad de behöver och när du köper lättfördärvlig mat i mängder, kommer det att fördärvas.
  • Du kan fortfarande äta produkter efter deras bäst före-datum. Bäst före-datum är vanligare än ett utgångsdatum. Till exempel är de flesta mjölk och yoghurt-produkter fortfarande helt okej efter sitt bäst före-datum.
  • Gör något gott med rester. Använd denna fantastiska webbplats för att generera recept.

Och som en bonus:

  • Blanda det med Queal. Har du en banan kvar, några andra frukter, några grönsaker; varför inte blanda in det med din nästa Queal-måltid.