Låt oss prata om sojamjöl!

I den här bloggen kommer vi att berätta allt om en av våra huvudingredienser: sojamjöl.

Vad är det?

Sojamjöl kommer från malda hela sojabönor. För att pulveriseras måste färska bönor först torkas. I vår process betyder det att de kommer att genomgå en varmluftsbehandling. Denna “rostning” gör att smaken blir lite mer distinkt och “nötig”.

Hur använder vi det?

Sojamjöl används som en av huvudingredienserna i våra Steady shakes.

Varför använder vi det?

Först och främst väljer vi att inkludera sojamjöl i våra shakes eftersom det är en bra källa till makronäringsämnen, kolhydrater och fetter för att vara exakt. Soja kommer också med en hel del mikronäringsämnen som folater, vitamin K, kalcium, magnesium och järn.

Sist men inte minst och precis som havremjölet har sojamjöl en övergripande neutral smak som gör att vi lättare kan smaksätta våra shakes.

Soja och dess dåliga image.

Då och då får vi en fråga från någon som är orolig för mängden sojamjöl i Queal. För det mesta handlar det om en kvarhållande myt att soja skulle minska kroppens produktion av testosteron, eller på något annat sätt störa hormonnivåerna hos människor.

Det är bra att notera att den myten handlar om sojaprotein, inte sojamjöl. Och bortsett från det: det finns ingen vetenskaplig enighet om denna effekt alls.

Den största referentgranskade meta-analysen över 15 kontrollerade studier och 32 andra rapporter visade inte någon statistiskt signifikant effekt av sojaprotein på humana reproduktiva hormonnivåer.

Var kommer det ifrån?

Soja kallas “Bönornas Konung” på grund av dess globala efterfrågan och handel. Inte bara konsumerar vi människor soja genom mat och dryck, men de största mängderna används också som proteinkälla för boskapsfoder och för produktion av vegetabiliska oljor. På grund av denna höga efterfrågan har produktionen av soja ökat med 15 gånger så mycket under de senaste 60 till 70 åren. Tyvärr har detta inte nödvändigtvis varit bra när det gäller miljö, djurskydd och etik i allmänhet. Särskilt i länder som Brasilien och Argentina (som tillsammans med USA står för 80 procent av den globala produktionen) har denna enorma expansion lett till tvångsförflyttningar av småbrukare, avskogning och utrotning av djur.

Som Queal vill vi inte bidra till denna skadliga metod för sojaproduktion och väljer därför att köpa den från EU i stället. Här hålls den till de högsta miljö- och säkerhetsstandarderna av flera organisationer, som ENSA. Efter att bönorna vi använder har skördats, bearbetas de till mjöl i Nederländerna.

Allergener.

Sojaallergi är en vanlig matallergi, som vanligtvis förekommer i ung ålder. På grund av dess detta är soja i sig märkt som en allergen.