Hur konsumtion av Queal påverkar din blodsockernivå.

Liksom alla andra livsmedel påverkar Queal blodsockernivån. Dessutom är mat den främsta orsaken till förändringar i blodsockret. I den här bloggen kommer vi att förklara allt om Queals glykemiska index, sockerinnehåll, var kolhydraterna i Queal kommer ifrån och hur detta kan bidra till stabilare blodsockernivå och matvanor.

Varför vi tycker att det är viktigt.

Det totala antalet personer med diabetes har ökat från 108 miljoner 1980 till 422 miljoner 2014. Denna kroniska sjukdom är uppdelad i två typer: diabetes typ 1 och typ 2. Diabetes 1 är känt som den “insulinberoende” typen som därför behöver en daglig tillförsel och reglering av insulin. Orsaken till diabetes 1 är fortfarande oklar och därmed inte heller förebyggbar. Typ 2, tidigare känts som en åldringssjukdom, blir alltmer en välfärdssjukdom – till stor del resultatet av fetma och fysisk inaktivitet. Ännu mer uppseendeväckande är att inte bara vuxna får problem med diabetes typ 2 – diabetes bland barn ökar ofta. Att upprätthålla en hälsosam vikt och matrutiner hjälper till att förhindra diabetes typ 2 och vi, som ett livsmedelsföretag, känner oss delvis ansvariga för att bidra till dessa mål.

Varför det är viktigt för dig.

Som nämnts ovan är mat den viktigaste faktorn som påverkar blodsockernivån. När du tar in vissa kolhydrater (stärkelse och socker), förvandlar din kropp dessa kolhydrater till glukos och därefter kallas detta blodglukos eller blodsocker. Via ditt blod kommer glukosen in i dina celler och ger därmed energi till din kropp. Att äta för mycket kolhydrater i former av socker resulterar i reaktiv hypoglykemi; den välkända sockerkraschen. Detta symptom kan förekomma hos personer både med och utan diabetes på grund av en spik i (eller långsiktig) insulinproduktion. Att hitta rätt balans i näringen hjälper också till att skapa en balanserad blodsockernivå.

Vad vi har åstadkommit hittills.

För att visa dig på vilket sätt Queal tar hand om osäkerheter när det gäller kolhydrater, socker och det glykemiska indexet som uppstår därifrån, kommer alla dessa ämnen att förklaras kortfattat.

Kolhydrater – 46% av alla kalorier i Queal kommer från kolhydrater. Dessa kolhydrater finns i (från mest till minst): Fullkornshavremjöl, Isomaltulos, Maltodextrin, Sojamjöl och Vassleprotein. I vårt nuvarande 5.0-recept kommer 25% av dessa kolhydrater från Maltodextrin – en komplex kolhydrat som ger en snabb energifrisättning, härrörande från majsstärkelse – och ytterligare 25% är Isomaltulos. Isomaltulos är en komplex kolhydrat som ger en långsam energifrisättning. Det kommer från betor och består av antingen glukos eller fruktos.

Isomaltulos klassificeras som ett socker (på grund av dess kortkedjiga struktur) men det har en mycket lägre inverkan på blodsockernivån än Maltodextrin och därför stimulerar det inte heller frisättningen av insulin efter intag. Vår övergång till Queal 5.0 resulterade i en minskning av det glykemiska indexet från ett uppskattningsvärde på 65–70 till 50. Du kanske undrar om detta är en bra eller en dålig sak om du aldrig har hört talas om GI. Gå vidare och läs informationen nedan för att lära dig mer.

Glykemiskt Index – Glykemiskt Index (GI) indikerar hur snabbt kolhydrater smälts och tas upp i ditt blod och GI hos en produkt ger också en uppskattning om i vilken takt blodsockernivån kommer att stiga efter att ha ätit kolhydrater. I allmänhet klassificeras livsmedel i följande kategorier:

KategoriProdukt
Lågt Glykemiskt Index
< 55
t.ex. baljväxter, pasta, mejeriprodukter och frukter som äpplen och apelsiner.
Måttligt glykemiskt Index
mellan 55 och 70
t. ex. Couscous, müsli och frukter som mango och ananas.
Högt Glykemiskt Index
>70
t. ex. potatis, vitt, mörkt och fullkornsbröd, bearbetade spannmålsprodukter och ris.

Observera; GI kan bestämmas för varje produkt men det är beroende av många faktorer som; hur produkterna är beredda – till exempel stekt kontra kokt – hur länge produkten förbereds, på vilken temperatur, hur långt produkten kommit när det gäller mognadsprocessen och din personliga mage och tarmfunktions takt.

Även om det saknas hårda bevis här, säger Nederländska livsmedelsverket att måltider med lägre GI kan leda till mindre viktminskning, en minskning av chansen för hjärt-kärlsjukdomar – om du är kvinna – och risken att få diabetes typ 2.

Sockerarter – Sockerarter är en undergrupp av kolhydrater, uppdelade i monosackarider och disackarider. Din kropp bryter ner sockerarter i glukos, fruktos, – och vid laktos – galaktos. Sockerarter levererar snabb energi och, som nämnts ovan, isomaltulos i Queal anses också vara ett socker. Ta en titt på översikten om våra produkter nedan. Observera att ingen skillnad kan göras mellan tillsatta sockerarter och de som är naturligt närvarande.

Tabellen nedan visar ett uppskattat glykemiskt index. GI-värdena beräknas utifrån de största fyra till fem ingredienserna i våra produkter.

ProduktSockerhalt per 100 gUppskattat Glykemiskt Index
Ready Berry Good Havremål11,7 gram70
Ready Carrot Break Havremål11,7 gram69
Steady Standard Shakes15,1 gram54
Steady Agile Shakes13,5 gram49
Steady Athletic Shakes11,4 gram53
Steady Vegan Shakes13,9 gram54
Go Dark Chocolate Bar9,7 gram70
Go Nuts and Seasalt Bar3,6 gram81

Det finns goda bevis för att frekvent konsumtion av produkter med hög sockerhalt ökar risken för tandförfall. Isomaltulos har inte visat sig öka denna effekt. Vissa uppgifter visar att högt sockerintag resulterar i att gå upp i vikt. Det finns dock fortfarande inte tillräckligt med bevis för att fastställa en övre gräns för socker eftersom dessa hälsofrågor också ofta är relaterade till vanor för livsmedelskonsumtion i allmänhet. Det kan finnas råd från nationella livsmedelsverk.

Queal och diabetes eller (icke-diabetisk) hypoglykemi.

Blodsocker är den främsta energikällan. Insulin, ett hormon som produceras av bukspottkörteln, hjälper till att överföra blodsocker från mat till dina celler för att leverera energi till din kropp. I vissa fall kan din kropp inte producera tillräckligt (eller något alls) med insulin eller inte använda insulinet på rätt sätt. I så fall stannar socker (glukos) i blodet och når inte rätt celler. Detta fenomen kan leda till olika komplikationer och kallas diabetes. Å andra sidan är det också möjligt att ha för mycket insulin i blodet. Hypoglykemi är ett tillstånd där blodsockernivån är för låg. Så kallade insulinkänningar är vanliga när du har diabetes men vissa människor som inte har diabetes kan få dem också.

Det finns två typer av hypoglykemi; reaktiv hypoglykemi och fastande hypoglykemi. Reaktiv hypoglykemi, även känd som “sockerkraschen”, förekommer inom några timmar efter att ha ätit en måltid. Symtomen varierar från milda till allvarliga, från att känna sig svettig och skakig eller hungrig till en suddig syn eller till och med svimning. Fastande hypoglykemi kan vara ett resultat av läkemedel, dricka mycket, allvarlig sjukdom eller ett insulinom.

För båda störningarna hjälper det mycket att vara medveten om ditt kolhydrater/sockerintag. Vid diabetes kan konsumtion av kompletta måltider av Queal (eller kompletta livsmedel i allmänhet) hjälpa dig att ställa in rätt mängd insulin du behöver efter att ha ätit. Om du skulle leva helt på dessa produkter skulle blodsockernivån bli mer förutsägbar och stabil. Om du känner igen de reaktiva hypoglykemiska symtomen kan att minska dessa genom att begränsa livsmedel med högt glykemiskt index (Queal Steady skulle passa bäst) och äta ofta men små (mindre) måltider hjälpa till. Måltider med mycket fiber, protein och fullkornskolhydrater i allmänhet är också bra.

Ta en titt på vår receptsida för att ta reda på den mer komplexa näringsinformationen för Ready, Steady, och Go.