Vassleprotein är en animalisk källa till, tja, protein, och kommer från mjölk. Det erhålls lättast genom att separera det från kasein – ett annat protein som finns i mjölk – och görs så vanligtvis som en restprodukt i osttillverkningsprocessen.
Vassleprotein är proteinet vi använder i Queal Steady Standard – alltså vår icke-veganska Steady. I veganvarianten använder vi protein från ärtor och ris.
För att göra mjölk till ost, läggs så kallade ”startkulturer” till. Dessa kulturer gör att mjölken utvecklas till ”ostmassa” (kasein) och ”vassle”, varav endast den första anses vara användbar för resten av processen. Ofta samlas dock restprodukten ”vassle” också in. För att göra vassle till (ett pulveriserat) vassleprotein används olika filtrerings- och torktekniker.
Proteiner är i överlag en mycket viktig del av näringen och kan komma från både animaliska och växtbaserade källor. Vi kommer att diskutera de exakta skillnaderna senare, men den största skillnaden ligger i närvaron (eller frånvaron) av specifika så kallade ”aminosyror”, proteinernas byggstenar. Bland dess uppgifter att stödja kroppen i många andra viktiga processer är aminosyror ansvariga för att bygga upp muskler och reparera vävnad.
Jämfört med de andra två makronäringsämnena levererar proteiner mindre energi än fetter (4 mot 9 kilokalorier per gram) och ungefär samma som kolhydrater men är kända för att vara mer mättande. Vilket innebär att om vi skulle jämföra en 500-kilokaloriemåltid med mycket protein med till exempel en som är rik på kolhydrater, kommer du sannolikt att känna dig mer mätt efter den första. I slutändan kan detta innebära att du totalt sett äter mindre. På detta sätt kan proteiner hjälpa viktkontroll eller viktminskning.
Hur använder vi det?
Eftersom protein är ett makronäringsämne är det ingen överraskning att vi anser det vara en av de viktigaste delarna av våra näringsmässigt kompletta måltider. Vassleprotein är den näst största ingrediensen i Steady Standard och Athletic.
För Steady Vegan och båda smakerna av Ready använder vi en blandning av ärt- och risprotein, eftersom vassle är animaliskt .
Varför använder vi det?
Tja, det här är en intressant fråga att svara på. Protein kan komma från både animaliska och växtbaserade källor, och om du skulle ta en närmare titt på de miljömässiga och etiska effekterna av båda, skulle du säga att den senare är ”bättre”.
Ändå tror vi att konsumera vassle – som ett laktovegetariskt protein i våra, därför, laktovegetariska måltider – kan ses som en vinst när vi skulle jämföra det med de flesta ”vanliga” (läs: icke-vegetariska och icke-miljövänliga) måltider som människor äter.
Tidigare använde vi vassle som typ av protein i alla våra produkter på grund av två skäl: fullvärdighet och smak. I allmänhet är dessa två de viktigaste faktorerna för vasslets världsomspännande popularitet.
Vassle är ett så kallat ”fullvärdigt protein”. Av alla 22 aminosyror som finns är 9 avgörande för grundläggande hälsa. Dessa ”essentiella aminosyror”, proteinets byggstenar som vi nämnde tidigare, kan inte tillverkas av kroppen själv så vi måste få dem från vår mat. De flesta växtbaserade proteinkällor består endast av några essentiella aminosyror, så en kombination av flera proteiner måste göras.
När vi sedan pratar om smaken har vassleprotein en krämig karaktär och blandas väl med andra smaker. Exakt vad du behöver för att göra en läcker shake, och än en gång en anledning till att vassle är så populärt i sportnäringsvärlden. Växtbaserade proteiner kan, å andra sidan, kan ha en något ”jordig” karaktär, en smak som de flesta inte gillar.
Idag har vi lyckats hitta en kombination av växtbaserade proteiner som är både fullvärdiga och välsmakande, som vi nu använder i våra veganska produkter. Ändå tycker vi att det är viktigt att fortsätta att erbjuda laktovegetariska produkter också, eftersom vi vill betjäna en mängd olika kunder och eftersom vi tror att konsumera en laktovegetarisk måltid fortfarande är mycket mer djur- och miljövänligt än att konsumera kött och fisk. Sist men inte minst är vassle en biprodukt med högt näringsvärde. För bra för att kasta bort.
Var kommer det ifrån?
Som tidigare nämnts tillverkas vassleproteinet vi använder från biprodukterna från osttillverkningsindustrin. Den specifika vassle vi använder kommer mjölken från kor i Nederländerna, Tyskland, Belgien, Frankrike och Storbritannien. Både mjölk-till-ost och vassle-till-vassle-proteintillverkningen sker i Storbritannien.
Allergener
Även om vi bara pratar om små mängder innehåller vassleprotein laktos. Om du lider av laktosintolerans men fortfarande vill njuta av näringsmässigt kompletta måltider, är våra Steady Vegan Shakes, Ready Havremål och Go Bar säkra att använda.