Låt oss prata om veganskt protein!

Låt oss först prata om proteiner i allmänhet: en extremt viktig del av ditt övergripande näringsintag. Proteiner kan vara antingen animaliska eller växtbaserade. De stöder kroppen i alla typer av mikrobiologiska processer. Måltider som har mycket proteiner tenderar att vara mer mättande än måltider som har mycket av till exempel kolhydrater. Därför kan en proteinrik diet bidra till viktminskning och/eller viktkontroll.

Förutom att leverera 4 kilokalorier per gram och därmed ge dig energi, består proteiner av en mängd olika så kallade aminosyror, som din kropp använder för processer som att bygga muskler och reparera vävnad. Vissa aminosyror kan produceras av kroppen själv, andra måste vi få från mat. Dessa kallas för de essentiella aminosyrorna.

Enligt de senaste EFSA-rekommendationerna, de som vi har baserat vårt 5.0-recept på, bör cirka 20% av kalorierna du konsumerar komma från proteiner. I Steady Standard, Agile och Athletic använder vi vassle – en biprodukt av osttillverkningsprocessen – som huvudkälla till protein. I Steady Vegan och Ready valde vi att använda en blandning av ärt- och risprotein, som växtbaserat alternativ.

Hur använder vi det?

Som en viktig del av våra näringsmässigt kompletta måltider, nämligen som form av proteiner. Ärt- och risprotein är nu de 6:e och 7:e största ingredienserna i Steady Vegan och 3:e och 4:e i Ready Havremål.

Varför använder vi det?

Jämfört med animaliska proteiner som vassle innehåller växtbaserade proteiner totalt färre aminosyror och täcker ibland inte hela sortimentet av nödvändiga aminosyror. Därför behöver vegetarianer och veganer inte bara konsumera mer protein, men måste också se till att de använder en mängd olika proteinkällor för att täcka sitt näringsbehov.

Med våra Steady Vegan shakes och Ready Havremål, som båda är 100% veganska, behöver du inte oroa dig. När vi bestämde att vi ville erbjuda en vegansk version av våra Steady shakes började vi arbeta för att skapa den perfekta kombinationen av olika växtbaserade proteinkällor. En som skulle täcka alla essentiella aminosyror. Det slutliga resultatet av denna näringsmässiga finjustering var en lika delar blandning av ärt- och risprotein. Denna blandning är proteinkällan som vi nu använder för att producera både Queal Steady Vegan, liksom Queal Ready, en annan helt vegansk produkt som vi nyligen lagt till i vår produktlinje.

Var kommer det ifrån?

Ärtproteinet vi använder i vår produkt kommer från gula ärter, dessa skördas i Frankrike. Bearbetningen av ärta till ett proteinpulver händer också i Frankrike.

För risproteinet använder vi asiatiskt ris, som bearbetas till protein i Nederländerna.

Den mer exakta resan av dessa proteiner finns på vår sida över Distributionskedjor

Allergener.

Varken ris eller ärter är bland de vanligaste matallergierna. Naturligtvis kan du ändå drabbas av en reaktion om du är allergisk mot antingen ris eller ärter. När det gäller ärtproteinet bör människor som är allergiska mot jordnötter vara extra uppmärksamma, eftersom de också kan reagera på baljväxter som sojabönor, gröna bönor, kidneybönor, gröna bönor etc.