Queal 5.0 – Uppdateringar & förbättringar (information om nya Queal Steady)

Mer fett, långsammare kolhydrater

Queal 5.0 är resultatet av månader av forskning, input från samhället och noggrann testning. Vi släppte det först som en Limited Edition: Royal Rice Pudding 5.0. Numera är alla Queal Steady i 5.0.

Receptet har genomgått olika förändringar. Det glykemiska indexet är sänkt till 50, genom att göra de viktigaste källorna till kolhydrater en jämn uppdelning mellan Maltodextrin och Isomaltulos. Kontraintuitivt betyder detta att det finns en högre mängd sockerarter redovisade i Queal – eftersom Isomaltulos måste redovisas som socker, trots låg GI.

Receptet har mer fetter. Vi anser att detta är en mycket bra energikälla. Med en ny beläggningsteknik kan vi nu till lägga mer fett i Queal. Vi har också helt eliminerat den mycket lilla mängden palmolja som kvarstod i Queal 4.0, och ersatt den med solros- och linolja. Så nu är Queal helt palmoljefri!

Proteinet är fortfarande det högkvalitativa vassleproteinkoncentrat du förväntar dig från oss. Tre måltider ger dig 105g protein, vilket är över det rekommenderade intaget av 0,8 g protein per kg kroppsvikt per dag.

De slutliga ändringarna gäller mikronäringsämnena. Vi har tagit bort inulin, det finns redan tillräckligt med fiber i ingredienserna. Vi uppdaterar också vitamin & mineralmixen, dessa förändringar kommer att återspegla EFSA rekommendationerna från 2017.

En längre motivering för ändringarna i receptet:

Mål: Näring & Miljö

Det har gått 1,5 år sedan vi senast gjorde vår stora uppdatering till Queal 4.0. Smak och konsistens var de två saker som vi mest förbättrade i den versionen. Idag vill vi gå längre. Med Queal 5.0 har vi fokuserat på näring och miljö, samtidigt som vi behåller våra höga standarder för smak och konsistens.

Som alltid är EFSAS rekommendationer våra referensvärden. Här är en sammanfattning av vad de föreskriver:

 • Totala kolhydrater mellan 45 och 60% av kalorier
 • Det finns ingen rekommenderad gräns för sockerarter (se vidare)
 • Dagligt intag av kostfiber på 25 gram
 • Totala fetter mellan 20 och 35% av kalorier
 • Intag av mättade och transfetter bör begränsas
 • Dagligt intag av 250mg omega-3 fettsyror

Queal 5.0 matchar dessa rekommendationer på följande sätt:

 • Queal 5.0 har exakt 45% kalorier från kolhydrater
 • Sockerarterna kommer främst från Isomaltulos
 • Queal 5.0 har 35 gram fiber
 • Queal 5.0 har 32% kalorier från fetter
 • Endast 2 gram mättat och 0,1 gram transfetter per 100 gram
 • 2 500 mg omega-3 fettsyror per måltid

När det gäller miljön gjorde vi två medvetna val. Först eliminerade vi palmfettet. För det andra ersatte vi några proteiner med fetter.

Endast ytterst lite palmolja användes i det förra receptet – 4.0. Även om palmoljan var certifierad för hållbarhet, kan man aldrig vara helt säker och vi känner oss säkrare genom att ta bort det från vårt recept. Nu när vi har hittat ett sätt att behålla den läckra krämiga känslan av Queal 4.0 utan att använda palmolja, känns det som rätt beslut att ersätta den med solrosolja.

Proteinerna har minskats något på grund av näringsmässiga överväganden. Men också ur ett miljöperspektiv är det bättre att hålla djuren borta från maten. Vassleprotein är bara en biprodukt av osttillverkningsprocessen. Men det är fortfarande inte lika hållbart som att få näringsämnen direkt från källan. Och det är vad vi försöker göra med alla andra ingredienser, som är växtbaserade. För er som inte vill ha vassle finns givetvis Queal Vegan!

Vi tror att Queal 5.0 nu är mer hållbart och näringsrikt än någonsin tidigare.

Djupdykning i näringsvärdena (Queal Steady Standard)

Fett34% av kalorierna

Fetterna i Queal 5.0 kommer från (mest till minst): Solrosolja, Fullkornshavremjöl, Sojamjöl, Linolja, Vassleprotein.

Vi har valt att öka den totala mängden fett (från 10,4 g till 14,5 g per 100g) samtidigt som vi kan sänka den totala mängden mättade fetter (från 2,9 g till 1,8 g per 100g). Detta möjliggjordes på grund av nya tekniker vid blandning/beläggning och genom att välja att endast använda solros- och linolja.

Detta har också fördelen att betydligt öka den totala mängden omega-3 och omega-6 fettsyror. Dessa står nu i ett förhållande av 1:2, vilket ligger nära det önskade förhållandet 1:1 och långt bort från EU:s genomsnittliga kost med förhållandet 1:15 (dvs vi konsumerar normalt för mycket omega-6 och för lite omega-3.

Källan till vår omega-3 och -6 kommer huvudsakligen från solros och linolja. Linfrö är en utmärkt källa till ALA (alfa-linolensyra). Men innehåller inte EPA och DHA (som finns i fet fisk).

Kolhydrater46% av kalorierna

Kolhydraterna i Queal 5.0 kommer från (mest till minst): Fullkornshavremjöl, Isomaltulos, Maltodextrin, Sojamjöl, Vassleprotein.

Den totala mängden kolhydrater är nästan densamma som tidigare (från 44,7 g till 48g per 100g). Det som har förändrats är var många av dessa kolhydrater kommer ifrån. Där först drygt hälften kom från Maltodextrin har detta nu sänkts till 25 procent.

Den andra 25% är från Isomaltulos. Isomaltulos är en disackarid-kolhydrat som består av glukos och fruktos. Det klassificeras som ett socker (istället för polyoler) på grund av kortkedjestrukturen. Det har mycket lägre effekt på blodsockernivån än Maltodextrin och stimulerar inte frisättningen av insulin. Det har inte heller visats främja tandförfall.

Därför faller det glykemiska indexet av Queal från måttliga 65–70 till en ännu lägre 50. Detta sätter Queal 5.0 i samma intervall som fullkornsbröd, majstortillas och Spaghetti.

Fiberinnehållet i Queal är 7 gram (per 100g). Detta är något lägre än tidigare (8,4 g per 100g). Detta uppnås genom att lämna ute inulin och en liten ökning av den totala mängden fullkornshavremjöl. Detta har ingen ytterligare effekt på smak eller konsistens, men kan hjälpa till att underlätta för nya användare att använda Queal med mindre magbesvär.

Protein 20% av kalorierna

Proteinerna i Queal 5.0 kommer från (mest till minst): Vassleprotein, Fullkornshavremjöl, Sojamjöl.

Proteinerna ger dig fortfarande en fullständig näringsprofil av aminosyror. Vi har specifikt valt att inte använda risprotein eller ärtprotein för Queal 5.0 och har skapat Queal Vegan för alla som vill ha ett veganskt alternativ. Även om smaken och kvaliteten på Queal Vegan är utmärkt, tror vi på behovet av en produkt med högkvalitativt vassleprotein.

Vitamin- och mineralblandning100% av RDI

Se nedan även våra ändringar av vitamin- och mineralblandningen som återspeglar de nya EFSA2017-rekommendationerna.

Portionsstorlek

Den totala mängden kalorier i 5.0-receptet är oförändrat, men den totala mängden kraft har ändrats. Hur gick det till? Detta beror på att det finns fler fetter integrerade i pulvret och de är mer kaloritäta (9 vs 4 per gram). Detta innebär att det finns ca 6% mindre gram per påse.

För portionsstorleken innebär det att samma rekommendationer (4,5 skopor Agile, 5 skopor Standard, 5,5 skopor Athletic) fortfarande kommer att gälla. I många fall är varje skopa något annorlunda, vissa har lite tomt utrymme kvar i skopan, andra är fullpackade. För att vara säker råder vi dig att testa en påse och se om du får för lite (eller om det finns lite pulver kvar) och justera därefter.

Athletic: Mer fett, mindre protein

Queal Athletic har alltid varit där för människor som är mer aktiva. Därför innehåller det 36% mer protein än Queal Standard. Detta innebär att en måltid har nästan 50g protein, och tre måltider ger dig 149g protein. Detta är 224% av EFSA:s rekommendation för en person som väger 80 kg.

Detta är lägre än i Queal 4.0, men fortfarande tillräckligt för alla utom de mest extrema viktlyftarna. För en person som väger 80kg skulle det innebära att du får 1,8 g protein per kg.

En del av proteinet har ersatts av fetter. Som noterat på Standard-receptet tror vi att goda fetter kan vara en bra energikälla och med en ny beläggningsteknik kan vi lägga till mer i receptet än tidigare.

Fett – 33% av kalorier Kolhydrater 40% av kalorier Protein – 27% av kalorier

Agile: En lättare version av Standard

Precis som Standard-receptet innehåller Agile-receptet nu också lite mer fett. I alla tre recepten är de tillsatta fetterna inte den mättade sorten, vilket faktiskt sänkts. Proteininnehållet är 90g per 3 måltider.

Fett – 29% av kalorier Kolhydrater 50% av kalorier Protein – 21% av kalorier

Vegan: Fler och fler smaker

Fler smaker kommer. För närvarande finns Vegan i Banana Mania och Smooth Vanilla, snart kommer det också att finnas tillgänglig i Chocolate Hazelnut Happiness.

Receptet är nytt och innehåller endast veganska proteinkällor (ärt och fullkornsris). Och naturligtvis har vi strävat efter att göra det lika gott som alla våra andra recept.

Fett – 34% av kalorier Kolhydrater – 48% av kalorier Protein – 18% av kalorier

Vitaminer och mineraler: EFSA2017

Detta kan vara den mest tråkiga, men också den viktigaste delen av receptet. Det är de vitaminer och mineraler (mikronäringsämnen) som gör receptet komplett. Här är de alla med motsvarande värden i vårt recept.

Variationer i nivåer av mikronäringsämnen beror på de olika blandningar vi använder av våra recept. Där de är över 100% beror detta främst på de naturligt förekommande mikronäringsämnena i de andra (makro) ingredienserna. Alla håller sig inom de trygga övre gränserna.