Viktiga mineraler i Queals måltider

Precis som med som vitaminer är mineraler livsnödvändiga för oss. Vi tänkte ta en stund nu att gå igenom de 13 essentiella mineraler som finns i Queals produkter, och som vi behöver för att överleva och må bra.

Den grundläggande skillnaden mellan vitaminer och mineraler är deras kemiska uppbyggnad, sårbarhet och sättet kroppen bryter ned dem. Vitaminer har en mer komplicerad struktur och är känsligare. Till exempel kan vitaminer lätt brytas ner av luft, värme och syror.

Mineraler däremot, är hållbara mot externa fakturor. Medan vitaminer är organiska – ”gjort av levande saker” – är mineraler kemiska föreningar som finns i jorden. Genom vatten och jord – och växter som tar upp dem – hamnar de i maten vi äter.

Till skillnad från vitaminer är inte alla mineraler essentiella för oss människor. Mineraler kan delas upp i makromineraler och spårämnen – de sistnämnda behövs bara i väldigt liten mängd.

I den här bloggposten går vi igenom de mineraler och spårämnen som anses livsnödvändiga, och därför finns i Queals kompletta måltider.

Mineraler i Queal – en översikt

Kalium

Kalium är en mineral som kroppen inte kan producera själv, så det är viktigt att få i sig det genom mat. Kalium är också en elektrolyt, vilket betyder att mineralen hjälper till att skicka elektriska impulser genom kroppen.

Kalium är även viktigt för att hjärtat och nerver ska fungera bra, för vattenbalans, blodtryck, muskelsammandragningar och och matsmältning. Både kaliumbrist och kaliumöverdos kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Kalium finns i stor dos i t ex banan.

I Queal finns Kalium i sojamjöl, havremjöl och (i de ickeveganska produkterna, dvs Steady) vassleprotein. Lite är tillsatt i form av Kaliumdihydrogenfosfat.

Klorid

Klorid är en annan elektrolyt. Tillsammans med Natrium och Kalium reglerar den kroppens vätskor. Klorid hjälper även till att upprätthålla en hälsosam syra- bas-balans i kroppen. Klorid är en mineral vi får i oss genom vanligt bordssalt (Natrium+Klorid), men finns även i frukt, grönsaker, kött och mjölkprodukter.

I Queal kommer Kloriden från salt.

Kalcium

Kalcium är mest känt för att vara viktigt för ben och tänder. Vad som är lite mindre känt att Kalcium även behövs för att dina muskler ska kunna röra sig bra, för att nerverna ska fungera bra, för blodkärlen och en del hormoner och enzymer. Kalcium finns i mjölkprodukter, men även i t ex kål, broccoli samt en del fisk.

Kalcium finns naturligt i soja och havre – vilket är basen i Queal – men en del är tillsatt i form av Kalcium D Pantonetat.

Fosfor

Precis som Kalcium är Fosfor en mineral som huvudsakligen lagras i ben och tänder. Det mesta vi äter innehåller Fosfor, så det är lätt att få i sig tillräckligt av det om du äter hälsosamt. Fosfor bidrar till starka ben och tänder, och att hjärtat fungerar bra, likväl som kroppens energihantering.

I Queal räcker mängden soja- och havremjöl för att få i sig den rekommendera mängden Fosfor.

Magnesium

Magnesium är en viktig mineral, som bland annat finns i gröna blad. Kroppen använder magnesium för att skapa energi och regulera blodtryck. Magnesium är också viktigt för att muskler och nervsystemet ska fungera bra ((någon magnesiumartikel!!).

Den havren som används i Queal är rik på magnesium. Även sojamjöl och proteinerna innehåller en hel del magnesium, så det är inget som behöver tillsättas i vitamin- och mineralmixen.

Järn

Järn är en viktig mineral för att transportera syre i blodet. Järn hjäper också till att regulera kroppstemperatur och har många andra viktiga funktioner i kroppen. 

Allvarlig järnbrist kan leda till trötthet, utmattning och minskat immunförsvar.

Järn från animaliska källor är lättare för kroppen att ta upp, så det rekommenderade intaget av järn från vegetabiliska källor är 1.8x högre. Järn finns i kött och fisk, bön, grönsaker, potatis och cashewnötter.

Järnet i Queal kommer från soja- och havremjöl, samt i vitaminmixen i form av  Ferric Pyrophosphate FCC.

Zink

Zink är en mineral som behövs för många olika cellulära processer i kroppen, till exempel sårläkning och celldelning. Zink har en viktig roll i normal tillväxt och är därför väldigt viktigt att få i sig när du växer eller är gravid. Zink finns i t ex ostron, rött kött, bönor, grönsaker och mjölkprodukter.

I Queal finns Zink i soja- och havremjöl och i form av Zinkoxid i vitamin- och mineralmixen.

Koppar

Koppar är ett spårelement som kroppen bara behöver väldigt lite av. Det gör inte koppar mindre viktigt! Koppar bidrar till muskelbyggnad och för att motverka invaderande bakterier och virus. Kopparrik mat är t ex kål, skaldjur, frön, nötter, bönor, torkad frukt, avocado och getost.

Soja- och havremjölet i Queal bidrar till tillräcklig mängd koppar.

Mangan

Mangan är ett spårämne som behövs för att bryta ner kolhydrater, aminosyror och kolesterol, för ben samt spelar en viktig roll i sårläkning. Manganbrist kan leda till osteoporos (benskörhet) och diabetes.

Manganrik mat är spannmål, nötter och bladgrönsaker. Havret som finns i Queal räcker för att tillgodose det rekommenderade dagliga intaget av Mangan.

Selen

Även Selen är ett spårämne. Selen fungerar som en antioxidant och skyddar dina celler (i synnerhet röda blodceller). Precis som Jod behövs Selen för att sköldkörteln ska fungera bra och spelar således också en viktig roll i ämnesomsättningen. 

Paranötter är rika på Selen – endast två nötter om dagen räcker för att tillgodose ditt behövs (så överdosera inte!). I Queal finns Selen i havre- och sojamjöl och tillsatt if ormen av Sodiumselenit.

Krom

Krom är ett spårämne som hjälper kroppen att reglera blodsocker och glukostransport. Precis som Mangan hjälper Krom till att bryta ner kolhydrater, protein och fett. De flesta frukter och grönsaker innehåller Krom, men det finns i större mängd i t ex skaldjur, ägg, lever, majs och sojabönor.

I Queal finns Krom i mineralmixen i form av Kromklorid, alltså Krom i saltform.

Molbyden

Molbyden är ett relativt okänt spårämne, men är essentiellt för vår hälsa genom att bryta ner protein, skydda celler, skapa energi och hjälper levern och njurarna.

Mängden Molbyden i maten beror väldigt mycket på hur mycket som finns i jorden där maten odlas, men generellt går det att finna Molbyden i spannmål, grönsaker, bönor, mjölk och ekologiskt kött.

I Queal räcker havremjölet bra för att ge tillräckligt med Molbyden.

Jod

Sist, men inte minst, Jod. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera bra, och spelar således en stor roll i ämnesomsättningen. Jod är så viktigt att det tillsätts i vanligt bordssalt (inte himalayasalt och liknande dock), så att vi alla ska få i oss tillräckligt.

I Queal finns Jod i form av Kaliumjodid.