Vitaminer i Queal – och varför de är så viktiga

Låt oss prata lite om vitaminerna i Queal. Alla vitaminer som ingår har något gemensamt – de är essentiella och en viktig del av en näringsrik kost.

Kort sagt, vill du ha en näringsmässigt komplett måltid så måste du se till att allt nödvändigt är med. För att bestämma vilka vitaminer som ska vara med i Queals shakes, bars och havremål, och hur mycket följer Queal EFSA:s riktlinjer. Dessa ligger i linje med RDI, Rekommenderat dagligt intag, som bestäms av livsmedelsverket.

En genomgång av vitaminerna i Queal

Nedan följer en genomgång av vitaminerna i Queal. Vad de heter, varför de är viktiga för din hälsa och om de är naturligt förekommande i ingredienserna som används eller inte. Är det inte naturligt förekommande tillsätts det genom en vitamin- och mineralmix. (Mer information om hur denna vitaminmix är producerad kommer i ett framtida blogginlägg.)

molecule2 – Queal komplett mat

Vitamin A

Vitamin A (kallas även Retinol) är en fettlösning vitamin, vilket innebär att den tas upp tillsammans med fett och kroppen lagrar vitaminen i kroppens fettvävnad.

Vitamin A behövs för att ögon, hud och immunförsvar ska fungera och utvecklas som de ska. Får du i dig för mycket utsöndras det genom urinen.

I Queals produkter används en standardform av vitamin A i vitaminmixen – Acetat – då det inte finns naturligt i råvarorna som används.

Vitamin B5

Till skillnad från vitamin A är vitamin B5 (panteonsyra) vattenlösligt. Det innebär att kroppen inte lagrar vitaminet på samma sätt som med fettlösliga vitaminer, och du behöver ett mer regelbundet intag via kosten.

Vitamin B5 är en av åtta B-vitaminer och är nödvändig för att skapa blodceller, och omvandlar det du äter till energi.

Vitamin B5 finns i havre- och sojamjöl, som är basen i Queal, men för att nå upp till det rekommenderade dagliga intaget tillsätts även lite Calcium D-pantotenat.

Vitamin B6

Vitamin B6 är en nödvändig och vattenlöslig vitamin. B6 behövs för metabolism och för att hantera aminosyror, likväl som att reglera en del hormoner i ditt immunförsvar och centrala nervsystem. Precis som B5 är B6 även viktigt för blodproduktionen i kroppen.

En del B6 finns i soja- och havremjöl, men tillsätts även i form av Pyridoxine HCI.

Vitamin B12

Ingen kan väl ha undgått att höra hur viktigt vitamin B12 är? B12 är en viktig vitamin för att nervsystemet ska fungera bra och för att skapa röda blodceller, och är en vitamin du måste få dig genom mat eftersom kroppen inte kan skapa egen.

Naturligt finns B12 i animaliska produkter, såsom fisk och kött. Då Queals produkter är vegetariska eller veganska – det enda som har animaliskt ursprung är vassleprotein (i en del produkter) och vitamin D3 (som snart kommer ersättas med vegansk D2), tillsätts vitamin B12 i vitaminmixen.

Vitamin C

Vitamin C (vattenlöslig) är nödvändig för att skydda dina celler, frisk hud, sårläkning, starka ben och friska blodkärl. Precis som B-vitamin lagras inte C-vitamin i kroppen, så du behöver regelbundet få i dig det genom maten. Det finns gott om C-vitamin i en hel del frukt och grönsaker, t ex apelsiner, potatis, broccoli och jordgubbar.

C-vitaminet i Queal kommer från Natriumaskorbat då det inte finns naturligt förekommande i ingredienserna.

blood cells2 – Queal komplett mat

Vitamin D

Är det något vitamin du hört om hur viktigt det är kanske det är D-vitamin. Här i Sverige är det viktigt att få i sig genom kosten eftersom solen bara kan hjälpa oss producera vitamin D när den står över ca 50 grader på himlen –  dvs från ungefär maj till september (och då ofta bara mitt på dagen). D-vitamin är viktigt för många processer i kroppen, inte minst för starka och friska ben och tänder. Att tillsätta D-vitamin i kosten är inget ovanligt eftersom vitaminet är så viktigt och inte alltid lätt att få i sig tillräckligt av genom kosten (eller solen för den delen) – även i Queal är vitamin D tillsatt.

I Queal används numera Vitamin D2 – som har ett något sämre upptag än vitamin D3, men som är helt veganskt (till skillnad från vitamin D3 som utvinns ur fårull.)

Vitamin E

Vitamin E är viktigt för immunförsvaret, likväl som för huden och ögonen. E-vitamin är fettlösligt, vilket innebär att det tas upp bäst av kroppen när det ingår i mat. E-vitamin finns i bl a vegetabiliska oljor, ägg och nötter. I Queals produkter finns en del E-vitamin naturligt i soja- och havremjöl samt i linfröolja. Resten tillsätts i vitaminmixen i form av alfa-tokoferol, vilket är den form som bäst tas upp av kroppen.

Vitamin K

K-vitamin är viktigt för att blodet ska kunna koagulera. Vitaminets huvudsakliga beståndsdelar är K1 och K2. K1 finns i grönsaker medan K2 finns mer tillgängligt i ost, ägg och kött.

En stor del av vitamin K i Queal kommer från soja och havremjöl, men för att nå upp till RDI är även lite tillsatt i vitaminmixen.

Tiamin

Tiamin – även kallad Vitamin B1 – ser till att kroppen kan omvandla kolhydrater till energi. Det är också viktigt för att hjärtat och centrala nervsystemet ska fungera bra. Tiamin finns i många typer av mat, som fullkornsprodukter, bönor, nötter och kött.

Huvuddelen av Tiaminet i Queal kommer från soja- och havremjölet, men lite är tillsatt i form av Tiaminmononitrat.

Riboflavin

Riboflavin – Vitamin B2 – hjälper till med att lagra energi och få hjärnan att fungera bra. B2 påverkar också huden och matsmältningen. Riboflavin är en av åtta B-vitaminer som är essentiella för vår hälsa och finns i mat som ägg, gröna grönsaker, mejeriprodukter, svamp, mandlar etc.

I Queal kommer huvuddelen av Riboflavinet från havre- och sojamjölet, och lite är tillsatt i ren form.

lymph nodes2 – Queal komplett mat

Niacin

Niacin – även kallad nikotinsyra eller vitamin B3 – är viktigt för kroppens energiförråd och produktion av fettsyror, samt för hormonsyntesrelaterde kroppssystem. Nicacin finns i kött, fisk, spannmål, grönsaker och potatis. Även här är havre- och sojamjölet huvudkälla till Niacin i Queal. Lite är tillsatt i forma av nikotinamid.

Folsyra

Folsyra – vitamin B9 – hjälper kroppen med att producera nya (blod)celler. B9 finns i stor mängd i bl a linser, bönor och mjölk. Den mesta B9 i Queal kommer från soja, men lite är tillsatt.

Biotin

Biotin – vitamin B8, eller vitamin H – är en del av de enzymer som hjälper till att bryta ner maten (kolhydrater, fett, protein osv, så att den omvandlas till energi. Biotin är viktigt för att skapa fettsyror och hjälper huden och håret att må bra. Små mängder Biotin finns i blomkål, svamp, ost, potatis och ägg. I Queal finns Biotin i form av D-Biotin tillsatt.

Kolin

Kolin är ett vitaminliknande näringsämne, vilket innebär att det tidigare kallades vitamin, men senare upptäcktes det att kroppen kan producera Kolin själv. EFSA rekommenderar dock numera ett intag på 400mg per dag.

Trots att Kolin inte är ett vitamin per se så grupperas den med B-vitamin på grund av dess likheter. Kolin är nödvändigt för leverns funktion och finns t ex fullkorn och grönsaker. I Queal kommer en del av Kolinet från havremjöl, och en del av tillsatt i form av Kolinbitartrat.

(Tack för att ni läste hela inlägget! I nästa bloggpost ska vi gå igenom de livsviktiga mineralerna!)